top of page

Så här säger en av kursdeltagarna

Sedan jag börjat med lymfpromenader så har min värk i höger axel försvunnit!

Efter en längre tid med arbete hemifrån hade min höger axel börjat värka och det försvann inte, oavsett träning och stretch. Men efter att ha börjat med lymfpromenaderna så har det försvunnit och har jag känt av det någon gång så beror det på att jag "slarvat" med träningen.

Från kursdeltagare

 Lymfpromenad

FÖRLÄSNING & LYMFPROMENAD

Lymfpromenader är ett nytt koncept utvecklat av Camilla Rastas Leg. Arbetsterapeut, Medicinsk Lymfterapeut & utbildad i Medicinsk Yoga. Som första utbildade kursledaren i Boråsområdet är jag nu otroligt glad att få dela kunskapen med dig!


FÖR VEM?

Känner du dig stel, svullen eller har du värk i kroppen? Vill du lära dig ett enkelt och mycket användbart träningsprogram som kan anpassas till allt från den stilla skogspromenaden, snabba powerwalken eller användas som pausgympa på arbetet och samtidigt få andningsövningar som även kan användas som avslappning? Då är kursen i Lymfpromenad något för dig. 

Trots namnet riktar sig kursen inte bara till personer med lymfödem utan passar alla som antingen vill komma igång med träning, effektivisera sina befintliga promenader eller vill komplettera annan träning.


VARFÖR?

Lymfpromenader kan bland annat hjälpa dig att: 

  • Minska i omfång 
  • Öka din styrka, rörlighet och uthållighet på ett skonsamt sätt
  • Hjälpa dig att snabbare bli av med träningsvärk eller minska annan värk
  • Stärka immunförsvaret
  • Ge ökad energi
  • Förbättra koppens cirkulation och syreupptagning

Med rörelserna som ingår i kursen lymfpromenad hjälper du inte bara lymfsystemet att flöda bättre och minska på svullnad, rena kroppen från slagg och stärka immunförsvaret utan du stärker hela kroppen. Vi arbetar mycket med överkropp, nacke, axlar, skuldror och armar vilket är bra för både den stillasittande med stel kontorsnacke och den fysiskt hårt arbetande. 


Andningen har en central roll för vårt lymfsystem, immunförsvar och vårt välmående varför även andningsövningar ingår i programmet.


Rörelserna utförs med fördel under promenader vilket gör dem ännu mer effektiva. Du tränar ute i friska luften och slipper trängas på instängda gym. Du använder endast den egna kroppen och behöver inga redskap. Allt du behöver är det träningsarmband som ingår i kurspriset för att lättare lära in och komma ihåg rörelserna till en början. Om du av någon anledning inte kan promenera kan övningarna även göras sittandes eller stillastående!


Kursens upplägg: 

Del 1:4 Föreläsning inomhus eller utomhus, se mer info under respektive kursstart. Här myser vi till det med medhavd utomhusfika eller så bjuds du på te/kaffe och lite frukt vid inomhusföreläsningarna. Lär dig lite mer om vårt spännande och viktiga lymfsystem och dess betydelse för din hälsa. Vi går även igenom lymfpromenad som koncept och du får prova "öppnings ceremonin" rörelserna som startar upp programmet.

(Tidsåtgång ca 2h)


Del 2:4 Du får lära dig första delen av noga utformade övningar/rörelser för nacke, överkropp och armar som utförs i en specifik lymfologisk ordning för att öppna och öka lymfflödet. Rörelserna jobbar inte enbart med lymfsystemet utan ökar även på ett skonsamt sätt din rörlighet och styrka i överkroppen. Mycket fokus läggs även på andningen i denna del av kursen. Rörelserna övar du sedan vidare på efter egen förmåga mellan kurstillfällena. Till din hjälp både vid inlärning och din fortsatta träning på egen hand när kursen är klar, ingår ett trä​ningsarmband med övningarna tryckta i korthet 

(Tidsåtgång ca 1h)


Del 3:4 Du har möjlighet att fråga om och repetera första delens övningar och sedan går vi igenom andra delen av övningarna som ingår programmet. 

(Tidsåtgång ca 1h)


Del 4:4

Vi går igenom hela programmets rörelser under promenad för att du ska få känna på hur det känns i kroppen och få mer "flow" i både kropp och rörelser. Promenaden anpassas utifrån deltagarna så låt dig inte avskräckas om du som jag inte är byggd som en atlet. När du sedan tränar på egen hand hemma kan du som önskar lägga till avsnitt av joggning i ditt program. Don efter person!


Har du svårt att gå hela kursen i följd p.g.a. oregelbundna arbetstider eller vill du hellre gå en onlinekurs?

I mån av plats är du välkommen att hoppa in i en annan grupp och ta igen det tillfälle du missat. Detta sker efter överenskommelse med kursledaren. Du kan också boka en egen kurs om ni är några stycken eller välja att gå en onlinekurs! Läs mer om egna kurser och onlinekurser under respektive flik.


Vänner, kollegor, föreningar eller vilken annan konstalation som helst är välkommen att boka egna kurser utöver de fasta kursdatumen, när det passar, där det passar!

Vår fina lilla "park" utanför Helhetens hus som ofta används när vi övar på rörelserna.

Inomhusföreläsning med avstånd i Covid tider

Utomhusföreläsning med fika vid Kolbränningen, Borås

Den upplysta slingan runt Kolbränningen passar ypperligt för Lymfpromenad även under den mörkare tiden på året. Vi samlas vid Byttorps IP och tränar tillsammans.

Effektivisera dina hundpromenader med Lymfpromenad


För dig som vill gå kursen online finns möjligheten genom Ergonomica by the C. Klicka på bilden för direktlänk till Lymfpromenad.se

bottom of page