top of page

Här ligger jag och duger -Bob Hansson

Låt dig omslutas av naturens kärleksfulla famn 

Vad är skogsbad?

Skogsbad har sitt ursprung i Japan, där många kontorsarbetare på 1970-talet dog av karoshi, död på grund av utarbetning.

För att motverka detta startade myndigheterna på 1980-talet Shinrin-yoku, som på svenska översatts till skogsbad.

När unnar du dig att bara vara - i motsats till att göra?

I vår prestationsinriktade och stressade vardag anses det av många till och med fult och synonymt med att vara lat. Vi är så djupt inpräntade med att hela tiden vara uppkopplade och tillgängliga, ha händerna fulla och projekt på gång för att vara lyckade. Vi glömmer att allt behöver en motpol, en balans för att vi ska må bra. 

 

Bara vara, hur svårt kan det vara?

Låter det självklart och enkelt? Det är i grunden enkelt. Men tänk efter:

Hur stor del av din vardag präglas av lugn och ro? Många av oss blir till och med mer stressade när vi bara är. Det betyder inte att vi ska låta bli och fortsätta köra på, det betyder att vi faktiskt behöver öva på att bara vara - inte göra!


Vi bombarderas ständigt av mer eller mindre påträngande och ofta stressande syn och hörselintryck men hur ofta uppmärksammar du dina andra sinnen?


Att skogsbada innebär bland annat att långsamt och uppmärksamt låta dofter, ljud och känselintryck lugna ner kropp och hjärna utan att analysera, kategorisera och värdera.


Varför ska du skogsbada?

Skogsbad minskar stress

Sänker puls och högt blodtryck

Ökar kreativitet och fokus

Minskar aggressivitet och depression

Ger snabbare återhämtning vid utmattning


Kemiska ämnen (fytoncider) från träd har visat sig kunna stärka vårt immunförsvar genom att öka mängden NK-celler (natural killer cells).


Vill du läsa mer om forskning kring naturens läkande kraft?

En sammanställning av vetenskapen kring varför vi mår bra i naturen hittar du hos Association of Nature and forest therapy


bottom of page