top of page

Friskvårdsguidning-Naturlig närvaro

Vad är friskvårdsguidning?

Friskvård genom det naturligaste som finns, naturen själv!

Naturen har en fantastiskt läkande effekt på hela vårt väsen. Enbart att vistas i naturen sänker vår stressnivå och startar massor av positiva processer i våra kroppar och vårt sinne. Genom guidning i naturlig närvaro får du tips och verktyg för hur du kan använda dig av naturen som ditt eget friskvårdcenter för både kropp och själ. 


Vad innebär en guidning?

Genom stilla promenad som bitvis sker helt under tystnad, guidade fokusövningar, andningsövningar och  enklare meditationsövningar i både rörelse och stillhet tar vi in naturen och omgivningen med alla våra sinnen. Nyckelorden i guidningarna är stillsamhet och närvaro i samklang med naturen och syftet att minska stress och öka din förmåga till fokus och att vara i nuet.

Guidningarna varieras så att du kan välja att delta vid ett eller flera tillfällen och ger dig tips, inspiration och praktiska verktyg för även kunna fortsätta med din naturliga närvaro på egen hand. Du behöver inte alltid ha tillgång till en djup skog, övningarna kan med fördel användas i din vardag och i din egen omgivning.


Klä dig i bekväma och oömma kläder efter väder. Bra skor eller stövlar är viktigt då vi rör oss i bitvis kuperad terräng och på små djurstigar. Tempot är långsamt med pauser för övningar.

Har du ett sittunderlag kan du ta med det, annars får du låna ett på plats. En liten vattenflaska kan också vara bra att ha med sig.

En guidning tar ca 2 timmar

Pris 300 kr/person

Privat guidning 800 kr


Pga. Covid-19 bjuder jag inte på te/kaffe som avslutning i skogen som brukligt men ta gärna med eget fika om du önskar! Det brukar vara en trevlig stund för reflektion och eventuella frågor innan vi skiljs åt. Plats och upplägg varierar, dock alltid max 30 min. från Borås. Se aktuella kursdatum här

Sakta in och bli uppmärksam på det "osynliga" små vackra tingen i din omgivning.​

När låg du på rygg och tittade på molnen, vajande trädkronor eller stjärnorna sist?

Guidningar kan med fördel även göras kvällstid. Ammis alternativa friskvård och HLR ordnar mysiga lyktvandringar.

Vi använder alla våra sinnen i de olika övningarna. Syn, hörsel, lukt och smak och känsel men även balans- och kroppssinnet, som talar om var vi befinner oss i förhållande till omgivningen. 

bottom of page